Mi is az a nitro?

Cikkek Fórum Modellek Szerviz Akciók Használt autók Racing Team
bejelentkezés
honda
Ön szerint a jövőben melyik megoldás fog érvényesülni a személyautózás területén?


Keresés a oldalonKulcsszó:
Honda fórum
Topik: Honda Civic fun klub
User: uzoli86
Üdv.Tudnátok segíteni ???2002 7 gen civicem van.2 fokozatban csak jobbra kanyarodáskor hallok valami kis furcsa hangot, mi lehet az?nem hiszem h a féltengely mert csak 2. fokoztaban csinálja. köszönömm
Topik: Honda Civic fun klub
User: Sondi19
Üdv mindenkinek. Szeretnèk segítsèget kèri. Van egy 2007-es 2.2-es civic-em.A hiba jelensèg a következő,50 kuplungolàsból 1x 1-es 2-es fokozatba vàltàsból bent ragad a vàltó ès csak màsodik kuplungolàsra lehet kivenni. Felső munkahenger már cserèlve lett de semmi vàltozàs. Tud valaki segíteni.
Topik: Honda Civic fun klub
User: kenocs83
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni, hogy el tudjak indúlni a helyes megoldás irányába. Van egy 98-as 1.5 Vtec (D15Z8) "angol" civicem. gyorsításnál egy bizonyos gázpedál állásnál csörgő hang hallatszik a motorból, mintha mellégyújtana. Terhelésnél hangosabban és hosszabban előidézhető, pl ha megyek fel egy emelkedőn. nagyobb fordulaton nem csinálja. Illetve 100-as benzinnel mérséklődik a dolog. Még egy megfigyelés, hogy üzemmeleg motornál jelentkezik a probléma, hidegen szivató alatt nincs. Óra szerint 284000 Km-t futott, ebből már 150000-et nálam . Olajat 10000 km-ként cseréltem. Nem érzem erőtlennek. egy olajcsere periódus alatt kb 1- 1,5 liter olajat megeszik már. Van valakinek ötlete? Van aki találkozott már ilyennel, vagy ehhez hasonlóval? Köszi előre is a segítséget!
Honda hírlevél
Honda hírlevél: minden a Honda háza tájáról. Havonta a legfrissebb cikkek, információk, koncepciók, tuning ötletek! Iratkozz fel most!


autó portál

Mi is az a nitro?

2012-02-09 |

Mire és hogyan használható a nitro? Hogy működik? Ilyen kérdésekre keressük a választ ebben a kis irásban. A nitrogén-oxidot először a II. világháború során használták, a vadászrepülők motorját pörgették fel vele. Mivel a hadiiparban fejlesztették ki, féltve őrzött titok volt, nem sok ember tudott a létezéséről.


A nitro a 70-es évek végén került a nyilvánosságra, amikor néhány autókkal foglalkozó szakember és autóversenyző felfedezte, hogy milyen fantasztikus lehetőség rejlik a nitróban. A 90-es évekre a nitro rendszerek az Egyesült Államokban az utcai gyorsulási versenyek nélkülözhetetlen kellékei lettek, már hazánkban is elérhető többféle gyár, többféle rendszere.

A motorok működésük során üzemanyagot égetnek el, amelynek térfogata megnövekszik, ez lenyomja a dugattyút. Több erő szükséges? Égess el több üzemanyagot, hogy nagyobb erővel nyomódjon le a dugattyú. Egyszerűen hangzó, de nehéz feladat! Ehhez több oxigént kell az égéstérbe juttatni.

A nitro rendszer a hatékony abban, hogy megnövelje az oxigén és az üzemanyag arányát. A nitro ahhoz hasonlítható, mintha kompresszort vagy turbófeltöltőt használnál. Ez nem jelenti azt, hogy nem származik előny további tuning termékek beszereléséből. Ha egyszer már beszerelted a nitro-rendszert, az összes többi kiegészítő csak növelni fogja a nitro erejét.

Egyedül a nitro olyan, amit csak akkor működtetsz, amikor akarsz.

Az összes többi alap tuning termék állandó többletterhelést jelent a motor számára, ami folyamatos fogyasztásnövekedéssel jár. Bár a magasabb szintű tuningolásnál ez általában nem figyelembe vett szempont. Már 2002-ből származnak az első robogós tapasztalatok a Nitro rendszerekkel. Az úgynevezett „nedves” (wet) rendszerekbe helyezték a nagyobb bizalmat, amelyeknek bizonyos előnyeik vannak. Ha az Interneten NOS rendszerek után kutattok biztos, találtok kedvezőbb áru rendszereket is, ezeknél legtöbbször „száraz” (dry) rendszerről van szó.

„Száraz” rendszereknél N2O-t fecskendeznek be a szívórendszerbe, (általában a porlasztó elé), ami ahhoz vezet, hogy a keverék elszegényedik és a motor nagyon gyorsan túlmelegszik. A keveréket (karburálásnál) „száraz” rendszereknél mindig benzinben dúsra kell állítani, az ideális karbi beállításhoz szükséges fúvókánál nagyobbat kell behelyezni, hogy ezzel is megakadályozódjon a keverék túlságos elszegényedése. Ez a megoldás viszont NOS-nélküli használatnál teljesítmény veszteséget okoz. Ezért a száraz rendszerek inkább verseny célokra ajánlatosak, alkalmi használatra!


Ha NOS-t akartok használni, úgymond „ utánégető” –ként, ez azt jelenti hogy egy Sport, vagy Racing osztályú tuningolt motorotok van és kis időre 50-80 százalékos többlet teljesítményre akartok szert tenni, hogy gyorsan el tudjatok menni egy autó vagy egy motor mellett, vagy megnyerjétek a gyorsulási versenyt, akkor egy „nedves” rendszert ajánlatos használnotok.

Ezeknél a rendszereknél benzint és N2O-t kevernek „fogger” fúvókák segítségével és a porlasztó után a szívócsonkba fecskendezik be. Ezekben a szettekben általában egy benzinpumpa is van, ami a benzin nyomásért felelős, 2 db Soleniod (mágnesszelep) ami a vezetékeket, csöveket zárják vagy nyitják, a foggerfúvóka, fúvókák benzin és N2O csöveknek, a töltött palack és az összes felszerelési alkatrész, kábel és gomb általában benne van.

Sokszor halljuk a legvadabb történeteket az NOS-ról, „felrobban a motorod” –tól „mindent tönkretesz neked”-ig. Ez mind nagy tévedés, mivel az NOS igazából zseniális, és inkább kíméli a motorodat minthogy tönkretenné, de mindez attól függ, hogy hogyan alkalmazzátok! Mert, mint minden tuninggal ezzel is komoly károkat lehet okozni szakszerűtlen használattal, beszereléssel.


Egy értelmes bevetési helyzet a nitro használatára, ha egy mindennapi közlekedésre alkalmas motort vesztek alapnak ami úgy 12-lóerős és  gombnyomásra kb. 18 Le lesz (ami egy alap MHR Team motornak felel meg) a keréken! Igaz minél jobban tuningolt egy motor annál érzékenyebb is. Ha a motorotokat először 22-lóerőre tuningoljátok, és aztán még NOS-t adtok neki, hogy így a 30 Le-s határt kapargassátok, itt ezt természetesen már extrémen az anyagra megy (kopás-kifáradás). Kis hibáknál a behangolásban itt (22 le) már nagyon hamar elérhettek a félt dugattyú megragadáshoz.


Hogy egy NOS palack, vagy a motorod felrobbanhat(amit egyébként is 2000-13000-szer megtesz percenként  :)  )  nem igaz. A N2O nem éghető gáz. A nitrogén-dioxid egy molekula, ami nagy hő és nyomás hatására felhasad, ami után Oxigén szabadul fel. Ez a tiszta oxigén az égéstérben a benzin sokkal hatékonyabb elégetéséhez vezet és ezzel kapcsolatban nagyobb teljesítményhez.


Egy NOS rendszert behangolni (fúvókázni) kb. olyan nehéz mint egy karburátort befúvókázni. Minél magasabb szintű a tuning annál nehezebb megtalálni az ideális karburátor beállítást. Viszont itt fordítva kell haladni, a kisebb fúvókáktól induljatok a nagyobbak felé, mindaddig amíg a megfelelő teljesítmény el nem éritek, de figyeljetek mert itt sem a legmegfelelőbb a legnagyobb fúvóka.

 

 

 XBODY Veresegyház Grill Burger

Új Jazz

Insight

CR-Z

Civic Type S

Civic 4D

Civic-Hybrid

Civic 5D

Accord

Accord-Tourer

CR-V
Cikkek | Fórum | Modellek | Szerviz | Webáruház | Akciók | Használt autók
Racing Team | Tuning | Szavazás | Regisztráció
Expedient logó
Minden jog fenntartva. Honda-auto.hu 2008
Honlapkészítés, webdesign: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.