Mi is az a nitro?

Cikkek Fórum Modellek Szerviz Akciók Használt autók Racing Team
bejelentkezés
honda
Ön szerint a jövőben melyik megoldás fog érvényesülni a személyautózás területén?


Keresés a oldalonKulcsszó:
Honda fórum
Topik: Honda vs szervíz igény
User: wobi
Kedves Anonymus! Az általad leírttal tökéletesen megegyező hibajelenségem van a 2002-es vii gen civic-emnél. A hibakód is ugyanaz. Találtatok végül megoldást a hibára? Előre is köszönöm!
Topik: Honda vs szervíz igény
User: zaxi
Sziasztok! 2011-es Civic /ufo/ új téli gumikat kapott,majd kb 70-80 km.megtétele után kijelzőn megjelent a nyomás csökkenésre figyelmeztető jel,de a nyomás tökéletes,nem vesztett semmit. Hibakódot nem hoz az olvasó,hogyan tudom eltüntetni a figyelmeztetést? Eddig azt sem tudtam,hogy van benne guminyomást figyelő rendszer.Egyáltalán hogyan működik ez? Köszi
Topik: Honda Civic fun klub
User: luigimo
Sajnos eladásra került szeretett gépkocsim, de mivel ugyanezt a típust szerettem volna vásárolni, meghagytam a téli kerekeket. Végül úgy hozta a sors, hogy téli kerekekkel együtt vettem az újat, ezért eladóvá vált 4 db Honda acélfelni téli gumival szerelve, 4 db gyári Honda dísztárcsával. 2 db Dunlop Winter és 2 db Michelin Pilot, azonos mintázatú. Mérete 205/55/16. 70 %-osak. Használat alatt voltak, kifogástalan, nem volt egyik sem defektes. A felnik felületén van pár folt, de a dísztárcsa takarja. A 4 db dísztárcsa kifogástalan állapotú, az egyiken van egy kis karc. Együtt a garnitúra 50.000 Ft. A felni : KO:5x114,3, 16x6,5-ös . Külön a felni 5000/db,dísztárcsa 5000/db, gumi 5.000/db.
Honda hírlevél
Honda hírlevél: minden a Honda háza tájáról. Havonta a legfrissebb cikkek, információk, koncepciók, tuning ötletek! Iratkozz fel most!


autó portál

Mi is az a nitro?

2012-02-09 |

Mire és hogyan használható a nitro? Hogy működik? Ilyen kérdésekre keressük a választ ebben a kis irásban. A nitrogén-oxidot először a II. világháború során használták, a vadászrepülők motorját pörgették fel vele. Mivel a hadiiparban fejlesztették ki, féltve őrzött titok volt, nem sok ember tudott a létezéséről.


A nitro a 70-es évek végén került a nyilvánosságra, amikor néhány autókkal foglalkozó szakember és autóversenyző felfedezte, hogy milyen fantasztikus lehetőség rejlik a nitróban. A 90-es évekre a nitro rendszerek az Egyesült Államokban az utcai gyorsulási versenyek nélkülözhetetlen kellékei lettek, már hazánkban is elérhető többféle gyár, többféle rendszere.

A motorok működésük során üzemanyagot égetnek el, amelynek térfogata megnövekszik, ez lenyomja a dugattyút. Több erő szükséges? Égess el több üzemanyagot, hogy nagyobb erővel nyomódjon le a dugattyú. Egyszerűen hangzó, de nehéz feladat! Ehhez több oxigént kell az égéstérbe juttatni.

A nitro rendszer a hatékony abban, hogy megnövelje az oxigén és az üzemanyag arányát. A nitro ahhoz hasonlítható, mintha kompresszort vagy turbófeltöltőt használnál. Ez nem jelenti azt, hogy nem származik előny további tuning termékek beszereléséből. Ha egyszer már beszerelted a nitro-rendszert, az összes többi kiegészítő csak növelni fogja a nitro erejét.

Egyedül a nitro olyan, amit csak akkor működtetsz, amikor akarsz.

Az összes többi alap tuning termék állandó többletterhelést jelent a motor számára, ami folyamatos fogyasztásnövekedéssel jár. Bár a magasabb szintű tuningolásnál ez általában nem figyelembe vett szempont. Már 2002-ből származnak az első robogós tapasztalatok a Nitro rendszerekkel. Az úgynevezett „nedves” (wet) rendszerekbe helyezték a nagyobb bizalmat, amelyeknek bizonyos előnyeik vannak. Ha az Interneten NOS rendszerek után kutattok biztos, találtok kedvezőbb áru rendszereket is, ezeknél legtöbbször „száraz” (dry) rendszerről van szó.

„Száraz” rendszereknél N2O-t fecskendeznek be a szívórendszerbe, (általában a porlasztó elé), ami ahhoz vezet, hogy a keverék elszegényedik és a motor nagyon gyorsan túlmelegszik. A keveréket (karburálásnál) „száraz” rendszereknél mindig benzinben dúsra kell állítani, az ideális karbi beállításhoz szükséges fúvókánál nagyobbat kell behelyezni, hogy ezzel is megakadályozódjon a keverék túlságos elszegényedése. Ez a megoldás viszont NOS-nélküli használatnál teljesítmény veszteséget okoz. Ezért a száraz rendszerek inkább verseny célokra ajánlatosak, alkalmi használatra!


Ha NOS-t akartok használni, úgymond „ utánégető” –ként, ez azt jelenti hogy egy Sport, vagy Racing osztályú tuningolt motorotok van és kis időre 50-80 százalékos többlet teljesítményre akartok szert tenni, hogy gyorsan el tudjatok menni egy autó vagy egy motor mellett, vagy megnyerjétek a gyorsulási versenyt, akkor egy „nedves” rendszert ajánlatos használnotok.

Ezeknél a rendszereknél benzint és N2O-t kevernek „fogger” fúvókák segítségével és a porlasztó után a szívócsonkba fecskendezik be. Ezekben a szettekben általában egy benzinpumpa is van, ami a benzin nyomásért felelős, 2 db Soleniod (mágnesszelep) ami a vezetékeket, csöveket zárják vagy nyitják, a foggerfúvóka, fúvókák benzin és N2O csöveknek, a töltött palack és az összes felszerelési alkatrész, kábel és gomb általában benne van.

Sokszor halljuk a legvadabb történeteket az NOS-ról, „felrobban a motorod” –tól „mindent tönkretesz neked”-ig. Ez mind nagy tévedés, mivel az NOS igazából zseniális, és inkább kíméli a motorodat minthogy tönkretenné, de mindez attól függ, hogy hogyan alkalmazzátok! Mert, mint minden tuninggal ezzel is komoly károkat lehet okozni szakszerűtlen használattal, beszereléssel.


Egy értelmes bevetési helyzet a nitro használatára, ha egy mindennapi közlekedésre alkalmas motort vesztek alapnak ami úgy 12-lóerős és  gombnyomásra kb. 18 Le lesz (ami egy alap MHR Team motornak felel meg) a keréken! Igaz minél jobban tuningolt egy motor annál érzékenyebb is. Ha a motorotokat először 22-lóerőre tuningoljátok, és aztán még NOS-t adtok neki, hogy így a 30 Le-s határt kapargassátok, itt ezt természetesen már extrémen az anyagra megy (kopás-kifáradás). Kis hibáknál a behangolásban itt (22 le) már nagyon hamar elérhettek a félt dugattyú megragadáshoz.


Hogy egy NOS palack, vagy a motorod felrobbanhat(amit egyébként is 2000-13000-szer megtesz percenként  :)  )  nem igaz. A N2O nem éghető gáz. A nitrogén-dioxid egy molekula, ami nagy hő és nyomás hatására felhasad, ami után Oxigén szabadul fel. Ez a tiszta oxigén az égéstérben a benzin sokkal hatékonyabb elégetéséhez vezet és ezzel kapcsolatban nagyobb teljesítményhez.


Egy NOS rendszert behangolni (fúvókázni) kb. olyan nehéz mint egy karburátort befúvókázni. Minél magasabb szintű a tuning annál nehezebb megtalálni az ideális karburátor beállítást. Viszont itt fordítva kell haladni, a kisebb fúvókáktól induljatok a nagyobbak felé, mindaddig amíg a megfelelő teljesítmény el nem éritek, de figyeljetek mert itt sem a legmegfelelőbb a legnagyobb fúvóka.

 

 

 XBODY Veresegyház Grill Burger

Új Jazz

Insight

CR-Z

Civic Type S

Civic 4D

Civic-Hybrid

Civic 5D

Accord

Accord-Tourer

CR-V
Cikkek | Fórum | Modellek | Szerviz | Webáruház | Akciók | Használt autók
Racing Team | Tuning | Szavazás | Regisztráció
Expedient logó
Minden jog fenntartva. Honda-auto.hu 2008
Honlapkészítés, webdesign: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.